Kuchnia

Przepisy 2016

Samosa
SKŁADNIKI
CIASTO
500 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
25 g ghee
4 łyżki jogurtu
mąka do podsypywania
NADZIENIE
600 g mielonego mięsa
200 g zmielonego grosiku
1 cebula
2 trąbki czosnku
2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka garam masala
25 g gheey sól do smaku
olej roślinny do smażenia
Porcja dla 6 osób.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać ghee i jogurt, wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kuleczki o średnicy 2 cm, rozwałkować podsypując mąką. Powstałe okrągłe placuszki o średnicy 15 cm przekroić
na pół.
2
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić w gorącym ghee.
3
Dodać mięso z groszkiem i przyprawy, podsmażać przez 5 minut. Osolić do smaku. Podlać farsz wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
4
Kawałki ciasta napełnić farszem, brzegi zwilżyć wodą, uformować pierożki (samosa).
5
Smażyć pierożki w tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące.
6
Podawać z chutneyem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation