Kuchnia

Przepisy_grill

składniki:

ser camembert (po sztuce dla osoby)

konfitura z żurawiny

garść suszonej żurawiny (niekoniecznie)



camembert z żurawiną





wykonanie:

1. Camemberty zawijamy w folię aluminiową. Raczej nie powinno się kłaść ich "gołych", bezpośrednio na kratce grilla, bo po chwili można je co najwyżej zeskrobywać z węgla :) Chyba, że grill jest już bardzo przestygnięty, ale nie robiłam tak, więc nie daję gwarancji.

2. Układamy serki na grillu - długość grillowania zależy od temperatury grilla. Im wyższa, tym krócej. Lepiej robić to gdy węgiel straci już nieco temperatury i podnieść kratkę grilla na najwyższy poziom. Camembert powinien ogrzać się na tyle, aby zyskać fajną, ciągnącą konsystencję, ale jeśli rozpuści się całkowicie zdrapywanie go z folii aluminiowej to nic przyjemnego. Serki są gotowe gdy przy dotknięciu ich czujemy, że zmiękły.

3. Podajemy z konfiturą żurawinową i chrupiącym pieczywem. Dodatkowo można je jeszcze posypać suszoną żurawiną i świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation