Kuchnia

food and drinks &others

115g miękkiego masła
115g brązowego cukru
2 jajka
100g mąki pszennej
65g mąki żytniej lub pszennej razowej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody do pieczenia, płaska
3 duże banany (4 mniejsze), dojrzałe
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
60g orzechów pekan lub włoskich, grubo posiekanych

Przygotowanie

Masło ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę, następnie wbijamy jedno jajko, ubijamy przez chwilę i dodajemy następne.
Mąkę pszenną łączymy z mąką żytnią, sodą do pieczenia, cynamonem i solą. Suchą mieszankę dodajemy do masła i jajek. Lekko mieszamy.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem (dość mocno) i dodajemy do masy. Dosypujemy orzechy i całość delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę do keksówki (23 x 13 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy chlebek do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy ok. 50–60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy chlebek na 15–20 minut, żeby odpoczął, następnie wyjmujemy i studzimy go na kratce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation