Kuchnia

drożdżowe

Ziołami pachnące pyszności - przepis

Składniki: (na 1 chlebek)
500 g mąki pszennej
21 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła

nadzienie:
5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki natki pietruszki
listki z 2 gałązek rozmarynu
listki z 1 gałązki mięty
25 g masła

dodatkowo:
1 jajko
płatki soli morskiej
kolorowy pieprz

Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę płynów i sól, zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i pieprzem.
Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Dziś C. pracuje aż do czwartej rano, choć mam nadzieję, że uda mu się wrócić do domu wcześniej. A ponieważ uwielbiam nocne pieczenie, mam zamiar przygotować na weekend coś pysznego. Hmm... Macie może jakieś pomysły...?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation