Kuchnia

lekko i zdrowo

Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym

paczka makaronu conchiglioni
2 łyżki oliwy
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1/2 opakowania sera ricotta (125 g)
4 łyżki tartego żółtego sera
szklanka gotowego sosu pomidorowego

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Makaron gotujemy al dente, dodając do osolonej wody łyżkę oliwy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i liście szpinaku. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z ricottą. Gotowy sos pomidorowy wkładamy do naczynia, w którym będzie zapiekana potrawa. Przygotowujemy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, wlewamy mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron nadziewamy szpinakiem, układamy na sosie pomidorowym i polewamy beszamelem.
Posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation