Kuchnia

dania z kurczaka

1 filety z piersi kurczaka
1 sałata rzymska
60 g suszonych moreli
60 g suszonej żurawiny
60 g migdałów
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka jogurtu bałkańskiego
sok z 1 limonki
21 łyżka masła
oliwa z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

filety kroimy wzdłuż na cienkie plastry, rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem,
na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą chwilę smażymy,
dodajemy sok z 1/2 limonki i po 40 g suszonej żurawiny i pokrojonych suszonych moreli,
chwilę smażymy, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia,
na płatach mięsa rozsmarowujemy po porcji masy, rolujemy i spinamy wykałaczkami,
smażymy z każdej strony na złoty kolor,
następnie przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu kilka minut,
odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, wyciągamy wykałaczki, a następnie kroimy na każdą na cztery kawałki
sałatę myjemy, suszymy, rwiemy i układamy na dużym talerzu,
układamy na niej roladki, resztę żurawiny i pokrojonych moreli,
migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę,
z oliwy, reszty soku z limonki, miodu, soli i pieprzu robimy dressing,
polewamy nim sałatkę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation