DIY - zrób to sam

Pomysły

Lekko pikantne ragout z dyni z prawdziwkami. dzisiaj z piersią z przepiórki



składniki na ok. 4 porcje

1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg) lub 1/2 większej. po oczyszczeniu powinno zostać ok. 850 g
białe cebulki z 1 pęczka szczypioru
1 czerwone chili
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przetartego świeżego imbiru
1 łyżka konfitury z borówek leśnych (opcjonalnie)
2 spore garście suszonych prawdziwków
ok. 250 ml wywaru z kury lub warzyw
sól morska w młynku
świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
sklarowane masło, ok. 2 łyżek

dodatkowo

8 piersi przepiórczych
świeży tymianek
sól morska w młynku
czerwona słodka papryka (w proszku)
świeżo zmielony czarny pieprz
sklarowane masło, ok. 2 – 3 łyżek do smażenia



Sposób wykonania

prawdziwki zalać gorącym wywarem i odstawić na ok. 20 minut.

dynię umyć, przekroić na 4 części, usunąć łyżką pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skórki. pokroić równomiernie w kostkę. cebulki szczypiorku pokroić w plasterki. chili oczyścić z pestek (kto lubi bardzo pikantne dania, zostawia!) i również pokroić.

masło roztopić w garnku, dodać posiekany czosnek i chili. po krótkim smażeniu, kiedy masło zacznie skwierczeć dodać cebulkę, chwilę zeszklić. dodać pokrojoną w kostkę dynię i mieszając smażyć przez chwilę, ok. 2 minut. dodać prawdziwki wraz z wywarem, w którym się moczyły. dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu. dusić pod przykryciem do miękkości. czas duszenia zależy od wielkości kostki, u mnie trwało to ok. 12 minut.

dodać konfiturę z borówek dooprawić gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze raz solą i pieprzem.

przepiórcze piersi umyć, osuszyć, doprawić i smażyć* na bardzo dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle. dodać gałązki tymianku i kiedy się ładnie podsmażą, wyjąć na papierowy ręcznik (proszę uważać, aby tymianku nie spalić, staje się wtedy gorzki).

*piersi smażyć najpierw na stronie skórki, kiedy się zrumieni, obrócić i smażyć chwilę na drugiej stronie, a na końcu zrumienić jeszcze raz na skórce (nie za długo! pierś powinna być w środku różowa). po smażeniu położyć na chwilkę na papierowym ręczniku. serwować na ragout z dyni. :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation