Kuchnia

kuchnia

Quiche ze szpinakiem, serem i salami

Składniki:

600 g ciasta francuskiego
3 umyte jaja
2 żółtka
0,6 l śmietanki słodkiej UHT 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól Deluxe
mielony biały pieprz
świeży lub mrożony szpinak (1 kg mrożonego lub 1/2 kg świeżego, po sparzeniu)
1 ser tomme du pays basque, starty na tarce o drobnych oczkach
1/2 salami z orzechami
szczypta ziół prowansalskich


Przygotuj

średniej wielkości okrągłą formę do ciasta
papier do pieczenia
ryż, kaszę lub groch do obciążenia ciasta
rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)

Przygotowanie

Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia obciążony ryżem.

Spód tarty wypiekamy w temperaturze 200°C przez mniej wiecej 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ciasta papier z ryżem, delikatnie podsuszamy ciasto i dopiekamy jeszcze 5 min.

Sparzony i odsaczony szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy ząbkiem czosnku (drobno zsiekanym).

3 jaja wraz z 2 całymi zółtkami przelewamy do miski. Dodajemy odrobine soli, mielony biały pieprz, słodką śmietankę. Doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy, dodajemy szpinak oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Na chwile wkładamy do lodówki.

Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry. Na przestudzonym cieście układamy salami tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Dodajemy śmietanę ze szpinakiem oraz kilka plastrów salami na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut. Przed włożeniem do piekarnika na samym końcu dodajemy odrobinę soli w płatkach i szczyptę ziół prowansalskich. Quiche możemy podaważ zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation