Kuchnia

kuchnia

Domowa granola czekoladowa i orzechowa - Blog AgataBerry.pl


Przepis na granolę czekoladową:

Składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– pół szklanki orzechów (włoskich, laskowych, pekan, migdałów)
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie suche składniki (poza rodzynkami i czekoladą) w dużej misce, dodajemy też kakao, cynamon i sól. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy i wlewamy całość do miski. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Uważajcie, żeby nie przypalić swojej granoli, więc lepiej sprawdzać od czasu do czasu, czy się nie przypala. Gotową granolę zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Na samym końcu dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i rodzynki. Przekładamy całość do dużego słoika i gotowe!



Przepis na granolę orzechową:

Sposób przygotowania:

– 2 i pół szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
– pół szklanki migdałów
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe i migdały kroimy na mniejsze kawałki – można je też lekko zblendować. Dodajemy pozostałe suche składniki (poza cynamonem) i dokładnie mieszamy. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation