Kuchnia

jedzenie

tarta z karmelizowaną cebula na cieście półfrancuskim z macierzanką i serem zagrodowym
• na ciasto:
• 175 g mąki, przesianej
• 150 g masła, zimnego
• ½ białka
• 1 żółtko
• 25 ml śmietany
• sól
• na farsz:
• 1,3 kg cebuli
• 30 g masła
• 30 ml oleju
• 200 g ser dżersejowy blue z rancza frontiera
• świeża macierzanka
• 6 foremek na małe tarty ok 10 cm.
etapy przygotowania
• 1
mąkę posiekaj z masłem, dodaj jajka, trochę śmietany i wyrób do połączenia się składników. ciasto zawiń w folię i odłóż do schłodzenia – najlepiej na całą noc.
• 2
cebulę pokrój w ćwiartki i smaż na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizuje. zajmuje to około dwóch godzin. kiedy cebula będzie gotowa dosmacz ją świeżą macierzanką.
• 3
ciasto rozwałkuj, wyłoży nim foremki i ponownie schłodź.
• 4
piekarnik rozgrzej do 200°c/ 180°c z termoobiegiem/ termostat gazowy 6. ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem i piecz obciążone (monetami, solą lub fasolkami) około 20 min aż zrobi się jasno złote. ser pokrusz i rozsyp na cieście i podpiecz jeszcze 5 min.
• 5
na podpieczone spody wyłóż skarmelizowaną cebulę i przystrój gałązkami macierzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation