Kuchnia

Ciasta i Desery

Torcik jabłkowo- śmietankowy

•510g cukru
•300g mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•100g migdałów w płatkach
•50g wiórków kokosowych
•275g masła lub margaryny
•300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
•400g gęstej kwaśnej śmietany
•1 jajko
•4 jabłka
•½ litra soku jabłkowego
•sok z jednej cytryny
•2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
•2 łyżki cukru pudru
1.100g śmietany, 150g cukru, migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu około 5 min.
2.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku około 20-30 min. w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3.Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
4.Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
5.Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
6.Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
7.200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
8.Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation