Kuchnia

Moje ulubione

Szarlotka z dwukolorowym biszkoptem

Dawno nie piekłam szarlotki, więc jest. Kruche ciasto, jabłka i czarno - biały biszkopt na białkach, zapraszam.

Źródło: szarlotka

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Schłodzić. Rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm.



Składniki na warstwę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )
- 2 czubate łyżki kaszy manny

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wraz z cukrem zesmażyć. Dodać kaszę mannę, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia.



Składniki na biszkopt:

- 5 białek
- 150 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać.

Jeden blat ciasta kruchego umieścić w blaszce, wyłożyć jabłka. Na jabłka wylać jasne ciasto biszkoptowe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego.

Piec około 50 minut w 180 st. C.


Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation