Kuchnia
DESERY
:Naleśniki z serem i truskawkami
Składniki na ciasto (około 12 naleśników):
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanka mleka
1,0-1,5 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i sól. Zrobić zagłębienie, wbić 2 jajka i wlać pół szklanki mleka. Mieszać (np. trzepaczką okrągłą) stopniowo łącząc mokre składniki z mąką. Dodać nieco więcej mleka i "zagarniać" więcej mąki do gęstej masy pośrodku naczynia. Dodawać w ten sposób resztę płynu i stopniowo powstanie jednolite ciasto. Ciasto musi być płynne, nie może być za gęste. Można też od razu wszystko wymieszać mikserem, mi jednak nie chce się go wyjmować i uruchamiać ;) Ciasto wylewać porcjami (u mnie niepełna chochla) na rozgrzaną suchą (smażę bez tłuszczu) patelnię, najlepiej naleśnikową. Smażyć kilka minut na dość sporym ogniu i gdy naleśnik daje się poważyć odwracać łopatką albo zręcznie podrzucić ;) Smażyć tak do wyczerpania ciasta.
Nadzienie:
500 g twarogu lub serka twarogowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany
kilka łyżek cukru
cukier waniliowy
garść truskawek, umytych i odszypułkowanych
Z powyższych składników, oprócz truskawek, przygotować jednolitą masę. Twaróg można zmielić blenderem by był gładki. Dodać cukier waniliowy, osłodzić do smaku. Truskawki pokroić drobno i ewentualnie lekko rozgnieść. Masę serową wykładać na naleśnikowe placki, rozsmarować, dodać pokrojone truskawki i zawijać lub składać.
Przybranie:
0,3 kg truskawek lub więcej, do oporu ;)
cukier
Truskawki umyć i odszypułkować. Pokroić dość drobno, zasypać 2-4 łyżeczkami cukru i odstawić na kilka minut aż truskawki puszczą sok. Następnie przybrać tak przygotowanymi truskawkami zawinięte naleśniki z serowym nadzieniem.
MA==