Kuchnia

sweetness <3

EKSPRESOWE CIASTO Z JABŁKAMI


6 jabłek – twardych i kwaśnych
1 łyżka soku z cytryny
225 g miękkiego masła
4 średnie jajka
350 g mąki (pełne ziarno z Lubelli)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
200 g cukru trzcinowego
Procedura: jabłka obieramy, a następnie kroimy na cieńkie plasterki i zalewamy w misce sokiem z cytryny. W dużej misie umieszczamy pozostałe składniki: masło, jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie połowę ciasta wylewamy na spód formy do pieczenia i układamy na nim warstwami plasterki jabłek. Wszystko przykrywamy pozostałą częscią ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy na ciepło lub zimno w zależnośći od upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation