Kuchnia

kuchnia

sałatka z truskawkami i kozim serem w miodowo - pieprzowym sosie balsamicznym

ostatnio bez przerwy chodzą za mną truskawki.
albo wpadną z ciastem, albo utopią się w zupie.
najczęściej są w jednak w sałatce i te najbardziej do mnie się kleją.
ale nie mam im za złe, że mnie prześladują
wiem, że pochodzą, pochodzą, aż w końcu sobie pójdą. a mnie będzie żal.
ale żeby żal był mniejszy to jeszcze jeden, choć z pewnością nie ostatni truskawkowy eksperyment tego sezonu.
orzeźwiająca sałatka z wyraźnym aromatem pieprzu i miodowo- balsamicznej słodyczy.
i bardzo truskawkowa. doskonała.





składniki na sałatkę dla dwóch osób:

garść listków rukoli
garść listków roszponki
10-12 truskawek
kilka płatków koziego sera dojrzewającego lub miękkiego - nie ma znaczenia, chodzi o smak
kilka wiórków otartej skórki ze świeżej limonki
10-12 kulek czerwonego lub zielonego pieprzu marynowanego
2 gałązki świeżego tymianku

składniki na sos:

25 ml oliwy z oliwek extra vergine monini
25 ml oliwy z oliwek extra vergine four peppers monini
25 ml miodu
25 ml octu balsamicznego
1 łyżka zalewy z marynowanego pieprzu
sól do smaku

składniki sosu wymieszać starannie ze sobą na gładką emulsję.
ułożoną warstwami w kolejności podanych składników sałatkę skropić sosem.
natychmiast podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation