Kuchnia

Grill

Pikantny sos chili do potraw z grilla

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 10 minut
Składniki:

5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
3 ząbki czosnku
centymetrowy kawałek korzenia imbiru
8 łyżek cukru
2 łyżeczki skrobi
3 łyżki octu
sól

Przygotowanie:

1. Umyj chili, drobno posiekaj razem z pestkami.

2. Obierz imbir i czosnek, drobno posiekaj.

3. W garnuszku stop cukier z odrobiną wody. Dodaj chili i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i przestudź.

4. Do garnuszka dodaj imbir oraz szklankę wody, gotuj przez chwilę mieszając.

5. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem dodaj do sosu i gotuj mieszając przez 3-4 minuty, dopraw solą.

6. Sos przelej do miseczki i ostudź, podawaj na zimno jako dodatek do dań z grilla (jeżeli wolisz jednolitą konsystencję, możesz zmiksować sos blenderem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation