Kuchnia

Healthy eating

Nadziewane bakłażany


Składniki

4 bakłażany
2 szklanki sosu pomidorowego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
1/2 łyżki smalcu
25 dag mięsa mielonego
2 jajka
3 łyżki startego sera żółtego
sól
2 cebule
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1 łyżka Kamis Natka pietruszki w torebce
1/2 łyżeczki Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
1/2 łyżki Kamis Bazylia w torebce

Przepis

ETAP 1
Nie obrane bakłażany przekroić wzdłuż, ułożyć na wysmarowanej smalcem blasze i opiekać około 8 minut w gorącym piekarniku.
ETAP 2
Następnie pozostawić do wystygnięcia.
ETAP 3
Ostrożnie wydrążyć miąższ i drobno pokroić.
ETAP 4
Wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką i bazylią a następnie podsmażyć na oliwie.
ETAP 5
Otrzymany farsz wymieszać z mięsem mielonym na patelni.
ETAP 6
Wszystko razem mocno podsmażyć, ostudzić, wymieszać z ryżem, jajkami i startym serem.
ETAP 7
Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu pomidorowego.
ETAP 8
Połówki bakłażanów napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, obłożyć kawałeczkami masła i podlać resztą sosu pomidorowego.
ETAP 9
Wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.
ETAP 10
Podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation