Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto snickers


Ciasto:( przepis na dużą blachę )

75 dkg mąki
4 jajka
4 łyżki miodu
20 dkg cukru
25 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych skladników zagniatamy ciasto. Będzie trochę luźniejsze niż ciasto kruche, więc najwygodniej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części , jedna z nich powinna być o jakieś 5 dkg większa od pozostałych dwóch. Formujemy 3 kule i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie po kolei pieczemy placki, najpierw te dwa lżejsze. Na blachę wykladamy papier do pieczenia, rozkladamy jedną warstwę ciasta i pieczemy ok 12 minut w temp. 170 st. Uwaga , ciasto łatwo sie rumieni! Tak samo postępujemy z drugą kulą. Trzeci, największą kulę rozkladamy na blasze i wylewamy na nią następującą warstwę:

10 dkg masła
25 dkg orzechów włoskich
3 łyżki miodu
4 łyżki cukru

Masło, cukier, miod i orzechy wkladamy do garnka, i stawiamy na małym gazie. doprowadzamy do zagotowania, a następnie wylewamy na ciasto. Pieczemy identycznie jak poprzednie warstwy. Placki studzimy.


Przekladamy kremami.

KremI

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka)

750 ml mleka. Budynie gotujemy zgodnie z informacją podaną na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka( 750 ml zamiast 1 litra).Goracy budyń wylewamy na pierwszy placek( bez orzechów) Przykrywamy drugim plackiem( też bez orzechów).

Krem II

Masa karmelowa w puszce( tzw krówka)

Ja zazwyczaj kupuję mleko skondensowane zagęszczone i gotuję je w puszce przez 3 godziny, w ten sposob otrzymuje mase karmelową.

Masę rozsmarowujemy na drugim placku, na górę kładziemy ostatni placek, ten z orzechami.

gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce i kroimy dopiero następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation