Kuchnia

jummy

Pączuszki serowe

½ kg twarogu
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie

Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.

W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation