Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Winne ciasto z jabłkami


Składniki:

125 g margaryny lub masła
100 g cukru
3 jajka
240 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml białego wina wytrawnego + 2 łyżki
125 g cukru pudru
3-4 jabłka


Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać 150 ml wina i wszystko zmiksować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek naciąć wzdłuż na wypukłej stronie. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć cząstki jabłek nacięciami do góry. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut. Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wina i po ostudzeniu polukrować ciasto. Zamiast lukru ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować podgrzaną konfiturą morelową/brzoskwiniową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation