Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sernik budyniowy

składniki na spód:
300g ciasteczek zbożowych (dałam 250 g – herbatniki pełnoziarniste z masem)
100g masła

ciasteczka pokruszyć w blenderze, masło roztopić, połączyć z ciasteczkami tak, by powstał mokry piasek. dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. w dno i boki wcisnąć przygotowaną masę ciasteczkową. wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. i tutaj moja mała zmiana - ja zawsze taki spód zapiekam w piekarniku – temp 180c 4-5 minut. nie wiem czy ma to jakiś wpływ na wynik końcowy wypieku, ale tak robię :)

składniki na masę serową:
1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (można użyć wiaderkowego) – dałam kubełkowy president – był akurat w promocji :)
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
łyżka mąki ziemniaczanej
15g cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego – dałam 3 krople olejku waniliowego
4 jajka
pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (dałam cukier puder)

ponadto do masy serowej
600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

dodatkowo:
szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu (dałam borówkę amerykańską w ilości takiej aż pokryła cały wierzch ciasta -nie wiem ile bo nie ważyłam )
cukier puder do posypania – nie sypałam

zagotować 400ml mleka z cukrem. w pozostałych 200ml rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. po zagotowaniu jeszcze chwilkę gotować, następnie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia.
do misy miksera włożyć ser, ostudzony ugotowany budyń, cukry, wsypać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. nie miksowałam długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. gotową masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. na wierzch wysypać jagody.
piekarnik nagrzać do 180°c i włożyć sernik. natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°c i piec przez około 2 godziny. ja piekłam 1godz. 45 minut. po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do lekkiego przestudzenia. następnie wyjąć, ostudzić do końca i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation