Kuchnia

Przekaski

Zdrowe Odżywianie: Przekąski, przystawki i inne propozycje na małe party

1. Suszone owoce
2. Orzechy
3. Chipsy z warzyw lub owoców: pomidory, pietruszka, burak, marchewka, jabłko, gruszka, kiwi. Można podawać z dipami.
Dostępne są gotowe lub można przygotować samodzielnie krojąc warzywa/ owoce w cienkie talarki, smarując lekko oliwą i susząc na kratce w piekarniku bądź suszarce do żywności.
4. Owoce
5. Pokrojone w słupki warzywa: marchew, pietruszka, seler naciowy, cukinia, papryka podane z dipami.
Dipy do warzyw i chipsów:
Ziołowy:
Serek homogenizowany naturalny + sól, pieprz + suszone/ świeże zioła
Orzechowy:
Serek homogenizowany naturalny + łyżeczka miodu + mielone orzechy
Pomidorowo-bazyliowy
Serek homogenizowany naturalny + sól, pieprz + pokrojone suszone pomidory z bazylią (z oliwy), bazylia
Czosnkowy
Serek homogenizowany naturalny + sól, pieprz + siekana cebulka dymka + pieczony czosnek
Curry
Serek homogenizowany naturalny + sól, pieprz + pasta/ przyprawa curry + sos sojowy
Paprykowy
Serek homogenizowany naturalny + sól, pieprz + pieczona papryka w piekarniku + sos sojowy + pietruszka
6. Koreczki: tu panuje totalna dowolność. Świetne są marynowane grzyby, wędlina, sery, oliwki, małe cebulki, pomidorki koktajlowe, tofu, warzywa, owoce, ...
np. u mnie dzisiaj: ser, wędzona wędlina drobiowa, ogórek konserwowy, kiwi, kapary
7. Daktyle zawijane w cienkie plasterki suszonej szynki i zapiekane w piekarniku 10 min w 180C
8. Minikanapeczki
Wycięte kawałki pumpernikla (np. małą pustą puszką) obkładamy np. łososiem, wędliną, twarożkami, kiełkami, serem, itd.
9.Roladki z cukinii
Kroimy cukinię na cienkie plastry wzdłuż warzywa. Smarujemy oliwą, posypujemy bazylią i suszonymi pomidorami, grilujemy lub wstawiamy do piekarnika na 5 min. W cukinię zawijamy np. łososia/ sery/ twarożki/ pokrojone warzywa. Przekłuwamy ruloniki wykałaczkami.
10. Różności z ciasta francuskiego
Na słodko:
dowolne kształty i kawałki ciasta układamy na blasze i nadziewamy dowolnymi owocami, dżemem, bakaliami, twarożkiem, polewamy melasą/ miodem i w zależności od rodzaju nadzienia formujemy brzegi ciasta by stworzyć coś na kształt koszyczka/ miseczki/ sakiewki/ pierożka czy rogalika.
Wytrawnie:
dowolne kształty i kawałki ciasta układamy na blasze i nadziewamy jak wyżej np. podsmażoną szalotką z pieczarkami, warzywami (papryka, pomidory z oliwy, bakłażan, cukinia, kapusta podduszona), ziołami, pesto, serem, szynką, itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation