Kuchnia

pieczywo

KOKOSOWO LIMONKOWY CHLEBEK BANANOWY

Składniki:



* 2 szklanki mąki

* 1 szklanka wiórek kokosowych

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 łyżeczki sody

* 1/2 łyżeczki soli

* 2 mocno dojrzałe banany

* 2 jajka

* 60 g masła - stopionego

* 1/3 szklanki jogurtu

* 3 łyżki rumu

* 1,5 łyżki soku z limonki

* 2 łyżki kokosu do posypania ciasta



W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, kokos, cukier, sodę i sól). Banany obieramy ze skórki, dajemy do drugiej miski razem z sokiem limonkowym i rozgniatamy widelcem na jednolitą, gładką papkę. Do bananów dodajemy jajka, jogurt, rum, roztopione masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy się przejmować, że ciasto ma grudkowatą strukturę.

Ciasto przelewamy do keksówki (10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy olejem. Wierzch ciasta posypujemy kokosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/09/Kokosowo-limonkowy-chlebek-bananowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation