Kuchnia

Obiadowe

Tajine z kurczakiem i ciecierzycą | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 porcji

2 piersi i 2 udka z kurczaka wolno wybiegowego
100 g suszonych moreli
50g rodzynek (opcjonalnie)
6- 8 daktyli bez pestek
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 szklanka ciecierzycy z zalewy
1 duża cebula
1 cytryna
4-6 pomidorów bez skórki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
1 kawałek imbiru świeżego ok. 3-4 cm
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego (opcjonalnie)
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka łagodnego curry
3 ząbki czosnku
2 cukinie

Przygotowanie:

Jeżeli nie posiadasz naczynia do tradycyjnego Tajine, możesz przygotować to danie na patelni lub garnku z żaroodpornymi uchwytami, zapiekając danie w piekarniku przykrywając folią aluminiową.

Kurczaka potnij na równe kawałki wielkości 3-5 cm, dopraw solą morską i obsmażaj na oliwie. Odstaw. Możesz również przygotować małe klopsiki z mielonego kurczaka, które należy doprawić utartymi przyprawami korzennymi i obsmażyć na patelni.

Podgrzej oliwę w naczyniu do Tajine. Podsmażaj kurczaka po kilka minut z każdej strony. Następnie obsmażaj pokrojoną w 2 cm kostkę cukinię. Odstaw do miski.

Dolej oliwę do naczynia Tajine i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę.

Następnie dodaj świeżo starty imbir, posiekany czosnek oraz utarte przyprawy. Smaż ok. 30 sekund stale mieszając.

Dodaj pomidory i gotuj ok. 10 minut

Wlej bulion i dodaj kurczaka oraz ciecierzycę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min.

Dodaj cukinię, morele, daktyle i gotuj wszystko jeszcze pod przykryciem ok. 10 -15 min, aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać trochę pistacji.

Serwujemy Tajine z kuskusem aromatyzowanym prażonymi płatkami migdałów i miętą lub podpłomykiem z oliwą czosnkową i czarnym sezamem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation