Kuchnia

Jedzenie

Sernik ze śliwkami


Składniki:

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

* 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* sok wyciśnięty z 1 cytryny

* 220 g cukru

* 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g)

* 5 dużych jajek

* 2 budynie śmietankowe bez cukru

* 3 pełne łyżki kaszy manny



Na wierzch:

* 700 g mocno dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)

* kisiel malinowy z cukrem

* 1 łyżeczka cukru pudru



Kisiel przygotowujemy wg. zaleceń na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml i dosładzając łyżeczką cukru pudru. Gorącym kisielem zalewamy śliwki, mieszamy aby dokładnie je obkleił i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Kiedy będą miały temperaturę pokojową, łączymy je jednocześnie w misce i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników (około 30 sekund).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelewamy do niej masę serową a na wierzchu układamy śliwki.

Sernik pieczemy ok 75 minut. Jeśli śliwki zaczną się przypiekać, przykrywamy sernik papierem. (U mnie nie było takiej potrzeby, piekłam go na najniższej półce).

Sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation