Kuchnia

Kucharzenie

Kotleciki z ciecierzycy w tortilli | kuchniaagaty.pl

Składniki
tortilla - 1 opakowanie (4 sztuki)
ciecierzyca - 1 puszka
mąka pszenna - 3 łyżki
kumin - 1/2 łyżeczki, mielony
kolendra - 1/2 łyżeczki, mielona
czosnek - 1 ząbek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kolendra - 2 łyżki, siekane listki
olej - do smażenia
mieszanka sałat - 1 opakowanie
ogórek - 1 szt, długi
sos z awokado
awokado - 1 szt
jogurt grecki - 3 łyżki
sok z limonki - ok. 1 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Ciecierzycę bardzo dokładnie odsącz z zalewy na sitku, następnie rozłóż na papierowym ręczniku i usuń całą pozostałą wilgoć.
Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę.
Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation