Książka

przekąski

Brokuł i feta w cieście francuskim

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego
1 żółtko
1 brokuł
sól
200g sera feta

Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki, gotować na parze przez ok. 3-5 minut (ma być nieco twardy).
Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy
Ser feta podzielić na 8 równych części.
Ciasto francuskie, pokroić na 8 prostokątów. Na każdym płacie ciasta położyć kawałek fety oraz brokuły. Najpierw złożyć ze sobą dwa przeciwległe, a następnie pozostałe dwa przeciwległe rogi, tworząc w ten sposób "kieszonki".
Posmarować przygotowane koperty rozbełtanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220C. Piec przez ok. 15-20 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zarumieni.
Kieszonki z ciasta francuskiego można jeść w ich pierwotnej postaci lub podawać z różnego rodzaju sosami (zobacz: przepisy na sosy). Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.


http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/07/kieszonki-francuskie-z-brokuami-i-feta.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation