Kuchnia

Zupy

Zupa krem z opiekanych warzyw


1 duży lub 2 małe bakłażany
3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste)
2 czerwone papryki
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek (75 ml) oliwy
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżych listków oregano
sól
pieprz
kilkanaście listków bazylii do dekoracji




Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, nie obieraj. Bakłażany nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Wyjmij pomidory i czosnek, przełóż pozostałe na drugą stronę i opiekaj dalej ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ostudź je, obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystkie przełóż do rondla i zmiksuj. Dodaj oregano, wlej bulion i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation