Design

Design

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera



Co kupić:

12 podudzi kurczaka
180 g łagodnego ketchupu

*Zapiekanka serowa

2 duże cukinie, pokrojone w plastry w poprzek (grubość ok. 0,5 cm)
200 g śmietanki 30%
2 posiekane ząbki czosnku
2 jajka
150 g sera koziego
50 g startego ementalera
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek

*Mieszanka przypraw cajun

1 łyżka soli
2 łyżki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki czarnego pieprzu w całości
2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonego czosnku
4 liście laurowe, połamane na mniejsze części
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki cukru trzcinowego



Jak zrobić:

Przygotuj

Folię spożywczą, moździerz, ręcznik papierowy, 1 duże i 4 małe naczynia żaroodporne.
Mieszankę przypraw cajun, która wystarczy na wielokrotne użycie.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


Podudzia kurczaka cajun:

Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).

Odcinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach. Miskę z podudziami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.


Zapiekanka z cukinii i koziego sera:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną cukinię smażymy na patelni z obu stron.

Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do jajek i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.

Cukinie odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych. Jajka ze śmietaną i serem rozlewamy do foremek. Pozostałą ilość koziego sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.

Upieczone podudzia wraz z sosem przekładamy na talerz. Podajemy z zapiekanką z cukinii i koziego sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation