Kuchnia

rabarbarowce

Rabarbarowe ciasto

Składniki
25 dag margaryny
4 szkl. mąki
2 szkl. cukru
5 jaj
1 szkl. mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
budyń śmietankowy (op. 40 g)

Obrany i pokrojony rabarbar zasypać cukrem w misce, gdy puści sok, wsypać budyń i wymieszać.

Z margaryny, mąki i cukru zagnieść palcami kruszonkę. Odsypać szklankę kruszonki na później. Jaja zmiksować z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Masę wlać do kruszonki i zamieszać łyżką parę razy (mają pozostać grudki, nie przerażajcie się konsystencją!). Wylać na blaszkę o wymiarach 38x27cm wysmarowaną tłuszczem.
Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar, posypać pozostałą kruszonką i piec 45 minut w 200 st.C w ustawieniu góra+dół lub z termoobiegiem około 45 minut 180 st.C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation