Kuchnia

śledź

Z buraczkami
Składniki na 4 porcje: 2 buraki, 1 cebula, 30 dag selera, 2 jaja, 30 dag ziemniaków, 2 korniszony, pieprz, 4 filety śledziowe Matjas Lisner, cukier, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany, ocet winny, 10 dag majonezu, sól, 1 łyżka kaparów ze słoja, 1 pęczek koperku.
Buraczki wyszorować, gotować 45 minut w posolonej wodzie. Obrać, pokroić w kosteczkę. Ziemniaki i selera obrać, pokroić w kosteczkę, gotować 10 minut w posolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Ogórki i filety śledziowe drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z majonezem. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem.
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać w salaterce z kaparami i sosem śmietanowym. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Sałatkę udekorować kaparami. Podawać np. z białym chlebem.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-matjasowe-salatki,nId,1065957?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation