Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Budyniowiec z rabarbarem
Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
3 budynie truskawkowe
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok.
Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodać po jednym żółtku i ucierając dalej dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.

Formę (33cm na 22 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć do niej 3/4 całego ciasta na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar, budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze i na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.

Piec w temp. 175 st około 50 minut po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation