Kuchnia

sledzie

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
===================
Szalenie prosty przepis na pyszne śledzie. Wiem, że jest wielu smakoszy na śledzie marynowane i tylko wyłącznie takie im smakują. Ale myślę, że na wszelkie inne śledziowe wariacje też jest nie wąskie grono entuzjastów.

Śledziki, które wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno zatapia się w niedużej ilości oleju, ale za to z pokaźną ilością czosnku i majeranku.

"Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Olgi Smile i od tego czasu robię je raz na tydzień. Są rewelacyjne!" - pisze Andzia na swoim blogu Pyszne jedzonko. I tak jest dokładnie jak pisze! Dla mnie i moich domowników to również śledziowa rewelacja!
================
Składniki:
•500 g płatów śledziowych (matjasy)
•5-6 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)
•2 czubate łyżki majeranku
•2 - 3 łyżki oleju + tyle, aby przykryć śledzie (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)



Wykonanie:

Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąkniecia z wody. Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek. Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy. Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation