Kuchnia

Przepisy

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki

400 g polędwicy wieprzowej
sól
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml bulionu mięsnego
300 ml śmietany 30%
szczypta gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem.
Następnie pokrój w cienkie paski.
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż ze wszystkich stron często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z patelni.
Na pozostały ze smażenia tłuszcz wylej bulion, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę razem z gałką muszkatołową.
Cały czas mieszając duś przez 6-8 minut aż sos nieco zgęstnieje.
Następnie dodaj ponownie mięso, zamieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
Dopraw solą, pieprzem i podawaj.

http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-wieprzowina-w-sosie-smietanowym,1611.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation