Kuchnia

przetwory w słojach

pesto ziołowe


ilość składników na 1 słoik pesto, można je przechowywać około 2 tygodni w lodówce. przynajmniej u mnie tyle stało maksymalnie.




składniki:

4-5 gałązek świeżej bazylii
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanej melisy
3 suszone pomidory
1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
5-6 oliwek - u mnie zielone
około 10-12 łyżek oliwy - u mnie po 5 oliwy z oliwek i oliwy z zalewy z pomidorów suszonych
sól
cytryna

przygotowanie:

wszystkie składniki, poza cytryną, blendujemy na gładką masę. na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
ilość oliwy może się zwiększyć, ale nie należy się tym przejmować.





pesto zawiera dużo oliwy, ale pamiętajmy, że używamy jego łyżkę na większą ilość sałatki lub makaronu - więc suma sumarum zjadamy go niewiele.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation