Design

Design

Składniki:

Ciasto (Victoria sponge cake):
170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g miękkiego masła
120 g cukru
3 jajka

Masa z soku Kubuś:
1 duża butelka soku Kubuś (900ml, np.: marchew, jabłko, banan)
2 budynie waniliowe
1 galaretka pomarańczowa

Masa „pianka”:
1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka agrestowa
1/2 tabliczki czekolady mlecznej




Wykonanie:
Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, dodać masło, jajka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto rozsmarować w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec około 30 minut w 160°C. Wystudzić na kratce.
Przygotować galaretkę agrestową rozpuszczając ją w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Sok Kubuś wlać do garnka, odlać szklankę, resztę zagotować. W szklance soku rozpuścić budynie waniliowe, dodać do gotującego się soku i dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając, po czym wyłączyć ogień. Do gorącej masy wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę lekko ostudzić i letnią wylać na wystudzone ciasto.
Gdy galaretka agrestowa się wystudzi i powoli zacznie tężeć, to należy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z galaretką. Gotową masę wylać na wystudzoną masę z Kubusia. Czekoladę zetrzeć i posypać wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, aby masy dokładnie stężały.

źródło: http://kuchmarzenie.pl/2013/02/ciasto-z-masa-z-kubusia/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation