Książka

Bezmięsne

Ziemniaki Eli faszerowane kurkami przepis -

Ziemniaki z grilla nadziewane kurkami w śmietanie.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Ziemniaki Eli faszerowane kurkami - SKŁADNIKI:
10 dużych ziemniaków
60 dkg kurek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
400ml śmietany kremówki 30 %
Ziemniaki Eli faszerowane kurkami - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół miękko.Odcedzić i zalać zimną wodą żeby trochę ostygły.Ponownie odcedzić,zciąć wierzchy i wydrążyć środki,pozostawiając 5 milimetrowe brzegi.Połowę miąższu ziemniaczanego zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Kurki oczyścić umyć i dokładnie odsączyć.Cebulę drobno pokroić.Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,cebulę,oprószyć solś,pieprzem i smażyć aż sok odparuje.Do kurek wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje.Do kurek dodać ztarte ziemniaki,ewentualnie dodać jeszcze sól,pieprz i wymieszać.Farsz musi być dość słony i pieprzny.Nakładać farsz do ziemniaków i piec na grillu około 30-35 minut.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation