Kuchnia

pierniki

Krem z okruchów piernika
Składniki na mały słoiczek

250 ml mleka

Ok.100 g piernika lub resztek piernikowych ciasteczek

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki mazeiny (skrobi kukurydzianej)

Starta czekolada do posypania

Podgrzać mleko i włożyć pokruszony piernik. Podgrzewać dotąd aż piernik się rozpuści a następnie przelać mleko przez bardzo drobne sitko. Cukier waniliowy wymieszać z mazeiną wsypać do garnuszka. Powoli wlewać przefiltrowane mleko, całośc miksując. Zmniejszyć ogień i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Przełożyć do słoika lub małych naczynek i odstawić do ostudzenia. Przykryć słoik folią i przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać drobno startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation