Fotografia

foto

SNICKERS

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
2 jajka
100 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
Warstwa orzechowa:

100 g masła
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich
Krem:

1,2 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Polewa:

100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki 36%
Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180oC.
Warstwa orzechowa:

Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.
Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec około 15 minut w 200oC. Wystudzić.
Krem:

Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).
Polewa:

Podgrzać śmietankę kremówkę, dodać pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation