Kuchnia

Słodkości.

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-MIĘTOWE

Składniki:

Ciastka:

175g gorzkiej czekolady
175g masła
2 średnie jajka
225g brązowego cukru
260g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem miętowy:

75g miękkiego masła
150g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu miętowego u mnie krople miętowe

Dodatkowo:

200g gorzkiej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:

Ciasteczka:

czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia
jajka ubijamy z cukrem tak żeby powstała jasna, gładka masa, dodajemy mieszankę czekoladową i wszystko mieszamy
do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i całość zagniatamy na gładkie ciasto( gdyby było zbyt klejące, dodajcie więcej mąki), gotowe dajemy do lodówki na 3 godziny lub dłużej
ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego ( u mnie 20g) i formujemy kulki, które wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , każde ciastko delikatnie spłaszczamy, warto zachować odstępy między ciasteczkami
pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
gotowe wykładamy na kratkę aż do wystygnięcia
zimne ciasteczka smarujemy od wewnątrz kremem miętowy* i składamy je razem
na koniec złożone ciasteczka zanurzamy do połowy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i posypujemy je maczkiem ozdobnym, odstawiamy na kratkę by czekolada zastygła

Krem miętowy :

masło ucieramy na gładki krem, dodajemy cukier puder, a na koniec ekstrakt miętowy ( u mnie krople miętowe) i ewentualnie zielony barwnik, i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy gładki krem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation