Kuchnia

Kuchnia

Ewa Kuchennie: Kuchnia to serce domu!: Mój ulubiony makaron: wariacja na temat aglio olio
Składniki: (na 2 osoby)
2 garście makaronu (użyłam pełnoziarnistego)
oliwa z oliwek (ok. 50-60 ml)
1 mała papryczka chilli
2 duże ząbki czosnku
i tu się kończą podobieństwa do aglio olio
bazylia
garść słonecznika
Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później.
Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli i ząbki czosnku i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą - trzeba bardzo uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo inaczej będzie gorzki i niedobry.* Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego :)

* jeśli ktoś chce dodać pomidorów suszonych lub koktajlowych (przekrojonych na pół), to dodać je w tym momencie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation