Kuchnia

Sniadanie

Żytnie naleśniki z nadzieniem czekoladowym z awokado

Naleśniki (porcja dla 1 osoby, 2-3 naleśniki):
50 g mąki żytniej
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka oleju rzepakowego (plus odrobina do smażenia)

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, smażyć na patelni lekko wysmarowanej olejem.



Pasta czekoladowa z awokado (1 słoiczek, można przechowywać w lodówce kilka dni):

1 miękkie, dojrzałe awokado
3 łyżki miodu
2 łyżki naturalnego kakao
1/3 laski wanilii*
szczypta cynamonu
2 łyżki posiekanych migdałów

Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć owoc do blendera, dodać miód, kakao, cynamon i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować. Dodać migdały, zblendować do rozdrobnienia orzechów lub wymieszać łyżką.

Gotową masę rozsmarować na każdym naleśniku. Zawinąć.

* można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation