Kuchnia

Sniadanie

babeczki-jajeczne

Składniki na 2 porcje:

4 plastry szynki parmeńskiej
2 jajka
2 łyżki serka riccotta
1-2 łyżka oliwy truflowej (dobra też będzie pistacjowa)
Garść kiełków brokuła (lub rzeżuchy)




Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania blachy do muffinek, w której będziemy przygotowywać babeczki. W zależności od tego, ile chcemy ich przyrządzić, tyle zagłębień w blaszce smarujemy oliwą i wykładamy 2 plastrami szynki parmeńskiej, tak aby szynka stworzyła nam rodzaj papilotki. Następnie do każdej foremki z szynką wkładamy łyżkę riccotty i zalewamy całym jajkiem. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy skropione pozostałą oliwą i posypane kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation