Kuchnia

ciasta

wianuszki truskawkowe

składniki:
mąka [500 g]
drożdże [25 g]
mleko [0.75 szklanki] (ciepłe)
cukier [2 łyżki]
jajka [2 szt.]
masło [60 g]
sól [0.5 łyżeczki]
truskawki (1,5 szklanki zmielonych)
cukier (ilość zależy od truskawek, ja dodałam 5 łyżeczek)
skórka z cytryny [1.5 łyżeczki]
cukier puder (odrobina, do posypania)

przygotowanie:
truskawki można zastąpić innymi owocami lub ulubioną konfiturą.

1. drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka i odstawić na chwilę.
2. masło stopić i przestudzić. jajka wymieszać z solą i 2 łyżkami cukru.
3. do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, jajka, masło i resztę mleka.
4. wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do rąk (długo to nie trwa, bo z ciastem fajnie się pracuje). odstawić na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. ciasto można przechowywać w lodówce do 24h.
5. przygotować nadzienie: truskawki z cukrem zmielić w blenderze, masę przelać do garnka i dodać drobno startą skórkę z cytryny. gotować tak długo aż masa będzie bardzo gęsta (u mnie trwało to ok. 30-40 minut). ostudzić.
6. wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 60cmx30cm. posmarować truskawkami, pozostawiając czyste brzegi (na ok. 1,5cm).
7. ciasto złożyć na trzy: prawy brzeg do środka, lewym go nakrywamy. brzegi "rolady" sklejamy i delikatnie ją wałkujemy lub przyciskamy.
8. roladę kroimy w poprzek na ok. 12 pasków (o szerokości ok. 3cm).
9. każdy pasek skręcamy 3-4 razy, a brzegi sklejamy, żeby powstały wianki.
10. ułożyć wianki na blaszce zachowując odległość między nimi (trochę urosną podczas pieczenia).
11. piec w temp. 210c przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. po ostudzeniu opróczyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation