Kuchnia

Przekąski-słone i słodkie

Moje Dietetyczne Fanaberie: Znów owsianka zupełnie inaczej

Babeczki z owsianki z orzechami i cynamonem

200 g płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów pszennych
150 ml mleka
300 ml wody
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g miodu
50 g orzechów nerkowca
25 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej



Wodę z mlekiem gotujemy w sporym rondelku, dodajemy płatki owsiane oraz otręby i na małym ogniu, często mieszając gotujemy kilka minut aż płatki wyraźnie napęcznieją i masa zrobi się gęsta.

Do ugotowanej i przestudzonej masy dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, przyprawy, miód, proszek do pieczenia oraz jajko i całość dokładnie mieszamy.



Porcje ciasta przekładamy łyżką do foremek (tak jak wspomniałam wcześniej - najlepiej silikonowych bądź do formy z powłoką zapobiegającą przywieraniu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation