Kuchnia

.

Ciasto pychotka
Składniki ciasto : ( blaszka 28 cm x 34 cm )

3 szklanki mąki
200g miękkiego masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
300g dżemu porzeczkowego

Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/2 części dżemu. Przygotuj bezę.

Składniki beza :

6 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru
odrobinę soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałów do posypania

Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki.

Na cisto z dżemem porzeczkowym ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź.

Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.

Składniki krem :

500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
200g miękkiego masła

Przygotowanie :

Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej lekkim strumieniem pozostałe mleko z żółtkami i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Przykryj rondel folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę. Dodaj partiami masę nie przerywając miksowania.

Gotowe placki posmaruj masą. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation