Kuchnia

KUCHNIA

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą

Przepis z: http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- 5 jajek ugotowanych na twardo

- 1 puszka czerwonej fasoli

- 1 puszka kukurydzy

- 200 g pieczarek

- 1 cebula czerwona (lub biała , ale słodka)

- szczypior

- majonez

- sól, pieprz, chili, słodka papryka

- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

- 2 łyżki oleju




Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić przynajmniej na pół godziny, żeby mięso z przyprawami „przegryzło się”. Następnie podsmażyć na rumiano i wystudzić. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i również wystudzić.
Jajka pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić , fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Szczypior i cebulę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez - tyle ile trzeba , aby składniki się połączyły.

Uwagi:
Można też zrobić sos majonezowo-jogurtowy (wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i dodać łyżeczkę pikantnego keczupu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation