Święta i uroczystości

Kulinarna Wielkanoc

"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"


mąka orkiszowa chlebowa 2 szklanki
woda ciepła 1 litr
majeranek suszony 6 łyżek
czosnek w ząbkach 6 ząbków
pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk
liście laurowe. 4 sztuki
kompres 1 sztuka
sznurek wędliniarski 1 sztuka
Porcje: 1
Sposób przygotowania

1

Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz majeranek. Wlewamy litr ciepłej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy czystym kompresem i obwiązujemy sznurkiem. Pozostawiamy na cztery dni, codziennie mieszamy. Po zakwaszeniu barszcz można trzymać zamknięty w słoiku przez półtorej tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation