Święta i uroczystości

Kulinarna Wielkanoc

terrina z buraczków z jajkiem przepis | składniki
1 burak
500 ml śmietany 18%
sól i pieprz
4-6 jajek (ilość uzależniona od wielkości kokilek – do każdej jedno jajko)
ale może wystarczą 4 jajka)
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
plus:

masło do smarowania kokilek
pietruszka do podania
chrzan do podania

krok 1.
buraczka gotuję (ze skórką) około 15- minut.

jajka gotuję na twardo.

krok 2.
buraka obieram a potem ścieram na tarce o drobnych oczkach.

krok 3.
Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. wlewam do rondelka i mieszam ze śmietaną. stawiam na niewielkim gazie. mieszam i doprowadzam do gorącej temperatury, ale niekoniecznie by zawrzało.

krok 4.
dodaje buraczki i mieszam. doprawiam solą i pieprzem. ja pieprzu daję około 1 łyżeczki.

krok 5.
wymieszane odstawiam by troszkę przestygło. ja w tym czasie obieram jajka.

krok 6.
czas na malutkie kokilki – jeśli nie macie to polecam pudełeczka po jogurtach, mają całkiem fajną wielkość lub inne małe pudełeczka.

każda kokilkę smaruje masłem – ułatwi to późniejsze wyjmowanie. nalewam masę do 2/3 wysokości, wkładam obrane jajko i dopełniam masą.

wstawiam do lodówki na 2-3 h aby się schłodziło i zesztywniało.

krok 7.
aby wyjąc naciskam delikatnie kokilkę, jeśli to nie poskutkuje to wkladam kokilki na chwilę do ciepłej wody i wtedy wyskoczy.

podaję z chrzanem i pietruszką. smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation