Kuchnia

torty, babeczki

Tort czekoladowy z wiśniami i pazurem

Tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej minus 2 łyżki,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Krem czekoladowy z pazurem:
200 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
450 ml słodkiej śmietany 30%
1 baton Lion

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu z wiśni
dekoracje z białej czekolady

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąki wymieszać z kakao i przesiać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ostudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
Krem czekoladowy z pazurem:
Dzień przed przełożeniem: czekolady połamać na kawałki rozpuścić w ciepłej śmietance - nie gotować! Chłodzić przez ok. 1 dobę w lodówce - masa powinna stężeć. Zmiksować, krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokrojony drobno batonik. Wymieszać. Na dolnym blacie biszkoptu rozsmarować dżem wiśniowy oraz krem z batonikiem. Przyłożyć drugi blat, posmarować resztą kremu wierzch i boki. Udekorować, schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation